The fabulous life

The Dark Tower

Posted in The book shelf by daianara on November 28, 2010

Asta e seria de carti pe care o citesc de vreo 2-3 luni incoace. Am vazut-o mentionata si laudata pe diverse bloguri,  plus ca nu citisem foarte multe carti scrise de Stephen King pana acum si am zis de ce nu.

Wow, just wow. Genul este fantasy/SF/western (mai putin horror) si seria este considerata de autor magnum opus-ul lui. Sunt 7 carti scrise pana acum (vad ca Stephen King a anuntat-o pe a 8-a) si, pe scurt, e despre calatoria lui Roland-the last gunslinger dintr-o lume fantastica care, in anumite locuri, se suprapune cu a noastra, pentru a gasi The Dark Tower. Tin sa spun ca sunt la inceputul celei de-a 4 carti din serie si inca nu stiu exact ce e The Dark Tower sau de ce vrea Roland sa-l gaseasca. Dar parca nici nu conteaza. Stephen King are un stil incredibil de a scrie, face fascinante si cele mai mici detalii, iti raman in minte personaje secundare care apar doar in cateva pagini (de exemplu batranii din River Crossing)  si, pe scurt, ajungi sa:

a) savurezi fiecare descriere detaliata si

b) sa nu mai ai rabdare sa vezi ce se intampla in continuare.

Mi s-a parut geniala The Drawing of the Three (a 2-a carte din serie), in care Roland isi alegea insotitorii deschizand usi care apareau in calea lui. Astfel intra in mintea viitorilor sai companioni,  care traiau in New York in diverse perioade (anii ’60, anii’ 80, etc). Alegerile sunt socante la inceput (un dependent de droguri sau o negresa cu picioarele taiate) dar  se dovedesc a fi cele corecte, impreuna formand ka-tet.

Cautand informatii despre serie am vazut ca s-a anuntat si o trilogie plus o serie TV care sa umple spatiul dintre filme. Stiu ca trilogiile sunt la moda si au devenit doar un mod de a mai stoarce bani dar daca nimeresc actorii/regizorul potrivit pentru asta cred ca va fi aur pur. Sa nu uitam ca o alta ecranizare a unei carti de Stephen King e de cativa ani buni pe primul loc in topul IMDB. Ma refer aici la The Shawshank Redemption.

Daca ati citit una din carti sau toata seria sunt curioasa cum vi s-a parut. :D

Advertisements

2 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. devland said, on November 28, 2010 at 5:00 pm

  Recomand vechile sale short stories, cand era la inceput si se cunoaste influenta lui Lovecraft.
  Eu am citit Gerald’s Game.

  And yes, Stephen King is awesome. Spune putin in cuvinte multe ce provin din masa vocabularului (hense everybody understands them) si creeaza atmosfera. Horror e doar pe alocuri, 90% fiind doar build-up catre cele 5 randuri in care he lays it all out.

 2. daianara said, on November 29, 2010 at 10:11 pm

  Nu stiu cat e de veche dar am primit cadou Colorado Kid, carte dupa care au facut serialul Haven http://en.wikipedia.org/wiki/Haven_(TV_series). Din care am vazut cred ca primele 2 episoade which reminds me I should get some more.
  In Dark Tower (pana acum) a fost foarte putin spre deloc horror, mai degraba suspans. Like the insane AI train who made them play the riddle game for their lives. Fantastic! :D


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: